Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Esmu ar savu puisi kopā vienu gadu. Viņam ir viena problēma, kura mani nomoka. Viņam ik pa reizītei ir problēmas ar erekciju. Viņš spēj ātri uzbudināties, bet, tiklīdz lietas jāsāk darīt, viņš noplok, un es nespēju tur vairs īsti neko ietekmēt. Problēma ir vairāk jūtama, ja divus vakarus pēc kārtas ir sekss, jo otrajā vakarā gandrīz vienmēr ir problēma, bet pirmajā ir labi. Mans draugs sāk noslēgties sevī, jo domā, ka ar viņu kaut kas nav kārtībā. Kādi ieteikumi, ko varētu darīt šādā situācijā? Puisim ir tikai 22 gadi. Vai tas tā var būt ka 22 gados puisim ir jau šādas problēmas ar erekciju?

Atbild seksoloģe, seksopatoloģe, neiroloģe Dr. med. Ināra Roja (konsultācijas Rīgā, Bruņinieku ielā 5, Rīgas 1. slimnīcas poliklīnikā. Pieteikšanās pa e-pastu: inararoja@navigator.lv vai telefonu: 29822588):

Atbilde: Jūsu dzimumdzīves partnera seksuālās veselības problēma var būt gan gados ļoti jaunam vīrietim, gan, protams, arī gados vecākam vīrietim. Erekcijas kvalitāte ir atkarīga no ļoti daudziem un dažādiem faktoriem: anatomiskām ķermeņa īpatnībām, muguras un galvas smadzeņu funkcijas traucējumiem, dažādām saslimšanām, piemēram - cukura diabēts, arteriāla hipertensija, sirdskaite , urīnpūšļa un prostatas neveselība, seksuāli transmisīvas slimības, mugurkaula un dzimumlocekļa traumas, dzīves laikā pārdzīvotās psihotraumas.

Nozīme ir seksuālai orientācijai, dzimumlomas izvēlei, kaitīgiem, reizēm - perversiem ieradumiem,  alkohola, nikotīna, narkotisko vielu un  medikamentu ietekmei. Nozīme ir  stresa situācijām darbā, mācībās un sadzīvē, disharmonijai pāra attiecībās. Nozīme ir seksuālai pieredzei, pārdzīvojumiem saistībā ar šo seksuālo pieredzi (katram puisim tā ir ļoti, ļoti individuāla!!!). Erekcijas kvalitāti negatīvi ietekmē  pārāk biežas, lēkmjveida masturbācijas, neveselīga darba poza vai ilgstoša komunikācija ar datoru diennakts laikā,  sporta nodarbību pārslodze, depresīvs garastāvoklis, psihotiskas reakcijas, ja tādas ir bijušas vai ir.

Ja Jūs esat kopā ar savu draugu veselu gadu, tas nozīmē, ka šoruden puisim ir vēlams apmeklēt  savu ģimenes ārstu, kurš , ja nepieciešams, nozīmēs androloga, urologa, neirologa vai ārsta seksologa, seksopatologa konsultācijas, nepieciešamos izmeklējumus. Nepieciešamie konkrētie medicīniskie izmeklējumi  ļauj precizēt puiša seksuālās veselības problēmu. Šie izmeklējumi ļaus ārstējošam ārstam diferencēt organiskas dabas saslimšanu no funkcionālas dabas saslimšanas, tas nozīme:  izvēlēties precīzu terapiju. Mūsdienās ir daudz zinātniski pierādītu un klīniskā praksē aprobētu ārstēšanās veidu, lai palīdzētu vīrietim jebkurā vecumā - uzlabot erektīlo funkciju.

Reizēm ir nepieciešama - vienīgi terapija pārim.

Lai jums abiem veicas savas seksuālās dzīves problēmu risināšanā!

 

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!